Yüzyılın görmezden gelinen salgını: Dijital Demans
İSTANBUL (İGFA) – Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Celal Şalçini, güncel bir pandemi olarak nitelendirdiği ‘Dijital Demans’ hakkında bilgi verdi.
Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Celal Şalçini, dijital demansın bireylerin elektronik cihazlarda çok fazla zaman geçirmesiyle geliştiğini söyledi.
Spitzer’e göre insanların teknolojik cihazlar sayesinde telefon numaralarını, şifreleri ve diğer bilgileri cihazlar üzerinde depolayarak zihinsel aktivitelerini makinelerin yapmasına izin verdiğini belirten Şalçini, “Bunun sonucunda gençlerin bilişsel yeteneklerinde azalma oluyor. ve özellikle ergenler. Dijital çağda büyüyen çocukların bilişsel ve dikkat problemlerinin yanı sıra hafıza, organizasyon, muhakeme, problem çözme ve yüz yüze sosyal iletişim ile ilgili problemler geliştirdiğini gösteriyor.” açıklama yaptı.
Özellikle COVID-19 salgınının bizleri evlere hapsettiğini ve teknoloji ile bağlarımızın artmasına neden olduğunu vurgulayan Şalçini, dijital demansın bu yüzyılda görmezden gelinen ve gelecek nesilleri de etkileyen bir salgın olduğunu söyledi.
“HEPİMİZ DİJİTAL HAYIR İÇİNDEYİZ”
Şalçini, “Bugün hepimiz bir dijital demans durumundayız ve dikkatimiz o kadar dağılıyor ki, temel günlük işleri bile tamamlayamıyoruz” dedi. “Sosyal izolasyon, hareket eksikliği, öfke, kısa süreli hafıza kaybı, gelişimsel gecikmeler dijital demansın belirtilerinden bazılarıdır.”
BASILI MEDYA OKUMAYA TEŞVİK EDİLMELİ
Teknoloji kullanımının günümüzde okullarda bile kaçınılmaz olarak arttığına dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Uzm. Celal Şalçini, “Gelecek nesillere teknolojiyi akıllıca kullanmayı öğretmek gerekiyor. Araştırmalar, basılı materyalleri okumanın okuduğunu anlamayı artırdığını gösteriyor. Bu nedenle okuma için tablet ve akıllı telefonlar yerine dergi, çizgi roman, gazete gibi yazılı basının daha fazla kullanılması teşvik edilmelidir.