Son dakika: Tüm gözler 20 Nisan 20:23’te! Erdoğan peş peşe açıklayacak…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “20 Nisan arifesinde doğal gazımızı çıkaracağız, çıkarsak”Türkiye, müjdeli haberle çifte bayramı kutlamaya hazırlanıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün cuma namazı çıkışında “Doğalgazımızı 20 Nisan’da çıkaracağız Arefe’de çıkarabiliriz. Şu anda bütün hesaplar buna göre, ondan sonra da mevcut doğalgaza entegre edip adımlarımızı atacağız.”Çalışmalarda gelinen son aşamayı değerlendirdi.
SİSTEME VERİLMEKTEDİR
Tören öncesi gazın karaya ulaşacağı Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisinde gazetecilerle bir araya gelen Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Yönetim Kurulu Başkanı Melih Han Alım, şunları söyledi: “Teknik testler etap etap devam ediyor. 8 binden fazla iş kalemi tek tek test edildi. Eksiklikler ve arızalar giderildi. Ham gazın araziye getirilmesinin ardından yabancı bileşenlerin ayrıştırılması ile ilgili kalibrasyon ve son test süreçleri ve devreye alma devam edecek.Daha sonra devreye gaz bağlanıyor.Mayıs ayı başında sisteme verilecek.”söz konusu.
YÜZDE 40’A KADAR
Karadeniz gazının toplam tüketiminin yüzde kaçının birinci ve ikinci fazda karşılandığı sorusuna Bilgin şu yanıtı verdi:
“İkinci faz ile Türkiye ihtiyacının yaklaşık yüzde 40’ını karşılayacak. Geçen yılki ithalat 100 milyar dolar. Yüzde 40 derken 40 milyar doları kastediyoruz. Yüzde 15’ten başlayıp yüzde 40’lara çıkacak.”
KENDİNİ BİR YIL İÇİNDE Amorti Edecek
Projenin maliyetini kuruş bazında hesapladıklarını belirten Bilgin, “Maliyet bazlı bir çalışma yürütüyoruz. Mega yatırımların geri dönüş süresi bir yıldan az. Yaklaşık bir yılda kendini amorti edecek” dedi.
ZAFER İÇİN ÇEŞİTLİ ALTERNATİFLER ÇALIŞTI
Bilgin, kamuoyunun beklediği müjdeli haberin 20 Nisan’da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kamuoyuna duyurulacağını belirterek, “Farklı alternatifler araştırıldı”söz konusu.
SİYASİ İRADE VE KARARLILIK ÖNEMLİ
“Siyasi irade ve kararlılık, bu projelerin kararlılıkla ve hızla ilerlemesinin en değerli girdileridir.”Bilgin dedi ki:
“2022’de enerji ithalatımız 100 milyar dolar. Erken teslim ettiğimiz her ay, her hafta, her gün onu aşağı çekme imkanımız var. Siyasi sebeplerden ise ‘Geçen ay neden yapamadınız? Geçen yıl 100 milyar dolar verirken bunu yapamaz mıydık?’ “Bizim amacımızda siyasi bir aidiyet yok. Amacımız o 100 milyar dolarlık yarayı çok kan kaybından korumak. Biz hastayız. Ülke 100 milyar dolarlık yükü olan bir kara delikle devam ediyor.”
VATANDAŞIN FATURASINA HEMEN YANSIYACAK
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Yönetim Kurulu Başkanı Melih Han Alım, önümüzdeki hafta Karadeniz’e indirilecek gazın sisteme girişinin hemen ardından faturalara yansıtılacağını söyledi.
A Para’da yayınlanan ‘Ekonomi Masası’ programında Dilek Güngör ve Hasret Doğaner’in sorularını yanıtlayan Bilgin, Karadeniz’deki çalışmaların Enerji ve Ekonomi döneminde 2017 yılında çizilen ‘Milli Güç ve Madencilik Politikası’ stratejisi ile başladığını belirtti. Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak. Milli gemilerin alınmasının ardından Doğu Akdeniz ve Karadeniz’de 26 derin deniz sondajı yapıldığını söyleyen Bilgin, “10’u Akdeniz’de, 16’sı Karadeniz’deydi. 2017’den önceki 20 yılda derin denizlerde sondaj sayısı 6 idi”söz konusu.
BİR KUYU 1 MİLYON M3
Karadeniz bölgesinde 20 Nisan’da yapılacak törenle 5 kuyunun sisteme dahil edileceğini, diğer 5 kuyunun ise 30 Eylül’de devreye alınacağını belirten Bilgin, şunları kaydetti:
“Bundan sonra Faz 2 ve Faz 3 ile devam edeceğiz. Faz 1’de toplam üretim 3,6 milyar m3. Bir kuyunun her gün 1 milyon metreküp üretmesi planlanıyor. Bugün itibariyle Türkiye’nin toplam üretimi. Bugünkü fiyatlarla. Her kuyu günde 500 bin dolar, ayda 15 dakika.” Bu 10 kuyudan 1,8 milyar dolar gelir elde edilecek. Yatırım 1 yılda kendini amorti eder. 2. etap çalışmaları başladı. 2025 yılında tamamlanacak. Üretim yılda 18 milyar metreküpe çıkacak. Faz 3, 2028’de tamamlanacak.”
2030 TAM BAĞIMSIZLIK
Bilgin, adım adım Karadeniz’i taradıklarını ve ellerinde veriler olduğunu söyledi. “Gideceğimiz limanı biliyoruz. O liman Türkiye’nin 2030’daki bağımsızlığıdır. Akdeniz’de ve Karadeniz’de yapacak daha çok işimiz var. Abdülhamit Han’ın gemisi Doğu Akdeniz’de 2 sondaj yaptı, değerlendiriyoruz” BT”söz konusu.
YENİ BİR GEMİ ALACAK MIYIM?
Bilgin, yüzer platform aradıklarını söyledi. “İlk etapta alınabilir. Ancak ikincisini Türkiye’de yapmayı planlıyoruz. Sondaj gemilerinin de yerli tersanelerde yapılması düşünülüyor.”söz konusu.
AKÇAKOCA’da 30 yıl sürdü
Akçakoca bölgesindeki operasyonlara dikkat çeken Alım, şunları söyledi: “İlk keşif 1975 yılında yapıldı. 2005 yılında hizmete açıldı. Keşfin büyüklüğü Sakarya Gaz Sahası ile ölçülecek ölçekte değil. Buna rağmen devletin bu işi gerçekleştirmesi 30 yıl sürdü. devletin bunu gerçekleştirmesi 30 yılını aldı. Siyasi istikrarsızlık, koalisyonlar, darbeler, 10 bakan değişikliği dönemlerinde sonuç alınamadı. Bugün siyasi kararlılık ve istikrar sayesinde bu sonuca ulaşıldı.”söz konusu.
GABAR’DA YENİ BİR TANRI GELEBİLİR
Bu yılı 207 adet kara sondajı ile tamamlayacaklarını belirten Bilgin, Şırnak’ta Astsubay Esma Çevik’in adını taşıyan kuyudan çıkan petrolü boru hatlarıyla rafineriye taşımayı planladıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Esma Çevik Sahasında toplam 20 kuyu açacağız. Şu anda oradaki keşif 180 milyon varile ulaştı. Gabar’ın kuzeyinde karlar altında sondaj devam ediyor. Orada sonuç alabiliriz. Gabar farklı bir saha…”