Selçuk Üniversitesi’nde karpuz ve kavun üretiminde su tasarrufu sağlayacak proje geliştirildi
Selçuk Üniversitesi bünyesindeki Sarıcalar Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde kurak ve yarı kurak alanlarda yetiştirilen karpuz ve kavun üretiminde su ihtiyacını en aza indirmek için proje geliştirildiği bildirildi.
Ziraat Fakültesi, Üniversitenin Tarımsal Yapıları ve Sulama Bölümü, Doç. Duran Yavuz ve Bahçe Bitkileri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Musa Seymen tarafından yürütülen iki proje kapsamında karpuz ve kavunda su tansiyonunu düşürmeye yönelik tekniklerin uygulandığı belirtildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Yavuz, proje sayesinde Konya benzeri kurak ve yarı kurak bölgelerde tarımsal üretimde önemli ölçüde su tasarrufu hedeflendiğini belirtti.
Bu kapsamda 30 dönümlük bir alanda karpuz ve kavun üretimi ile ilgili araştırma yaptıklarını vurgulayan Yavuz, şunları kaydetti:
“Farklı anaçlara aşılı karpuzun kısıtlı sulama koşullarında performansını araştırıyoruz. 135 parselde deneme yapıyoruz. Proje sonuçlarına göre kurak ve yarı kurakta önemli oranda su tasarrufu sağlanacağını öngörüyoruz. Konya gibi bölgelerde yıllık 4.5 milyar metreküp su potansiyeli var.Konya Ovasında bu su potansiyelinden fazlası tarımda kullanılıyor. Projemiz kapsamında farklı genotiplerin kavunda su tansiyonuna yansımalarını araştırıyoruz. Proje 2025 yılında tamamlanacak.”