Araştırma: İklim değişikliği böcek topluluklarında ‘yaygın kaosa’ neden olabilir
Günlük Bilimhaberine göre Binghamton Üniversitesi’Bu çalışmada, ısınan dünyanın ekosistemler üzerindeki etkileri ve yeni türlerin gelişimi ele alınmıştır.
Araştırmaya göre, farklı organizma grupları birbirinden ayrılıp farklı yollar izledikçe, dünya çapında yeni çeşitler gelişmeye devam ediyor.
Öte yandan yapılan araştırmalarda tarıma verdiği zararla bilinen elma kurdu sineğinin 1850’li yıllarda bulunduğu tespit edildi. AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’ABD’deki Hudson Vadisi’nde iki popülasyona ayrılmaya başladığı öne sürüldü.
İkiye ayrılan gruplardan birinin bölgedeki yerli alıç ağaçlarının meyveleri üzerinde yaşamını sürdürdüğü, diğer grubun ise İngiliz sömürgecilerin Kuzey Amerika’ya getirdiği yeni besin kaynağı olan elma ağaçlarında yaşamını sürdürdüğü kaydedildi.
Alıç ağacının elma ağacından 3-4 hafta sonra meyve vermesi nedeniyle iki böcek kümesinin üreme dönemlerinde kaymaya neden olduğu belirtilen çalışmada, bu değişikliğin yaban arısı çeşidini de etkilediği bildirildi. kurtçuk sineği ile beslenir.
Araştırma kapsamında yapılan deneylerde, araştırmacıların elma ve alıçla beslenen böcekleri önce son 10 yılın mevsim ortalamasına göre koşullarda tuttukları, ardından 50 ila 100 yıl sonra besledikleri belirtildi. tahmin edilen daha sıcak koşullar altında ve ortadaki farklılıklar incelenmiştir.
Aynı kurallar altında tutulmalarına rağmen iki sinek popülasyonunun tamamen farklı tepkiler verdiği, alıçla beslenenlerin daha fazla genetik çeşitliliğe sahip oldukları için esnek davranabildikleri, elma ile beslenenlerde ise daha fazla genetik çeşitlilik olduğu vurgulandı. hayatta kalmak çok zor bir zaman.
Yapılan deneylerde kurtçuklarla beslenen eşek arılarının sıcaktan etkilenmediği, avlarının yaşam döngüsüne uyum sağlayamazlarsa durumun “korkunç sonuçlara” yol açabileceği bildirildi.
Araştırma ekibinin lideri Binghamton Üniversitesi Biyolojik Bilimler öğretim üyesi Thomas HQ Powell yaptığı açıklamada, araştırmanın ” sineklerin evriminin iklim değişikliğine ne kadar duyarlı olduğunu gösteriyor” belirterek “Önümüzdeki dönemde böcek topluluklarının ekolojik zamanlamasında yaygın bir kaos görebiliriz”sözünü kullandı.
Araştırma “Ecology Letters” dergisinde yayımlandı.